Eihän täällä kukaan viihdy, kommentti tuli napakasti vieressäni istuvalta työtoverilta,jonka olin ottanut kyytiini työpaikalta naapurikunnasta. Hämmästyin. Olimme muuttaneet paikkakunnalle muutamaa viikkoa aiemmin etutöölöläisestä työsuhdeasunnosta. Innostuneina levittelimme tavaroita ja valtasimme ensimmäistä omaa asuntoamme. Tuijottelin illan hämärissä olohuoneen ikkunasta avautuvaa metsämaisemaa ja saatoin miltei nähdä kuusien varjoista hiipiviä menninkäisiä ja keijuja välkehtivällä hangen pinnalla. Ja jäätyneinä sojottavien nuorten haapojen latvoissa loistivat jääkimpaleet keskustaan vievän polun varrella ensimmäisen viikonvaihteen tulipalopakkasessa.

Kokonaan auvoista ei kuitenkaan muutto tänne ollut. Isännän työmatka muuttui parinkymmenen minuutin kävelystä junassa istumiseen. Itse asiassa oli melkoinen voitto, että olin saanut paljasjalkaisen hesalaisen muuttamaan näinkin kauas kotiseudulta. Muistanpa kerran, kun istuin toista tuntia autossani kovassa pakkasessa asemalla odottamassa lasta soittotunnilta Helsingistä. Mitä oli 11-vuotiaalle tapahtunut suuressa kaupungissa? Opettaja vain oli päättänyt opettaa kaksi tuntia yhden sijaan eikä kännyköitä oltu vielä keksitty.

-Pölykin on täällä vaaleaa, muistan kehuneeni uutta kotiani tuttavalle. Aamuyön unia ei häirinnyt raitiovaunujen kolistelu eikä heti ulko-oven edessä tarvinnut liittyä jonoon liikennevalojen vaihtumista odotellen.

Näin muutama viikko sitten lehdessä mainoksen, jossa kehotettiin vaihtamaan mielipidettä ja muuttamaan kaupunkiimme. En ole varma kohdistuiko mielen muutos paikkakuntaan vai moderniin pientaloalueeseen, sisuunnuin kuitenkin. Juuri tämän alueen takamaiden halki kuljemme miltei päivittäin kävelylenkeillämme. Jonkun kilometrin päässä keskellä soistunutta maisemaa voi nähdä kettuja, kauriita taikka käärmeitä luikertelemassa polun poikki. Viimekesäinen käki aloitti aina konsertin lähimaastossa ja tuntui miltei seuraavan liikeitämme vetisillä poluilla.

Mikäpä täällä on asuessa. Päivittäin tarvittavat palvelut ovat lähellä, eikä Helsingin tarjoama kultturitarjonta liian kaukana. Menossa olevaan radanvarsi-puutarhakaupunki keskusteluun lisään,että voi asua puutarhakaupungissa JA radan varrella.